Fietsen kent iedereen, maar mountainbike kan alsnog voelen als een hele nieuwe ervaring. Een sport die steeds populairder wordt en dat is niet gek want je bent buiten in de natuur en je bent ook nog eens lekker in beweging! Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen mountainbike aan te schaffen en die mee te nemen naar verschillende plekken waar je kunt fietsen. En dat is ook meteen een groot voordeel van de sport, de plekken waar je kunt mountainbiken verschillen enorm en dat maakt de sport super gevarieerd. Je kan door de bossen mountainbiken, maar ook over de heide, je kunt kiezen voor een plat landschap, maar juist ook voor routes met veel hoge paden en moeilijke bochten: het ligt er maar net aan wat je leuk vindt! Mountainbike gaat hand in hand met avontuur, en tijdens dit avontuur zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je het goed wilt doen!

Spaar je krachten

Het is heel verleidelijk om zo snel mogelijk weg te benen. Je hebt er zin in, je bent benieuwd wat de weg je gaat brengen en voor je het weet heb je een hoge snelheid bereikt. Maar het is juist de kunst om je lichaam langzaam warm te maken, hier heb je vooral later op de route veel baat bij. Deze meeste routes hebben de moeilijkste delen in het midden liggen en daar wil je niet al helemaal uitgeput aankomen. Doe het daarom rustig aan, de sport ligt meer bij de kracht verdelen, dan de snelheid die je aanneemt. Bovendien kan de snelheid ook voor gevaarlijke momenten zorgen, het is een stuk veiliger als je behoedzaam fietst. Dit hoeft overigens geen slakkentempo te betekenen, het gaat erom dat je voorbereid bent op de bocht die komt.

Goede pauzes

Als je moe bent, las dan een goede pauze in, in plaats van dat je een paar seconde op adem komt. Je zal zien dat wanneer je een te korte pauze neemt, je waarschijnlijk snel weer voelt dat het tijd is om te stoppen. Je lichaam op rust laten komen is voordeliger voor de rest van de weg.

Goed afgestelde fiets

Een mountainbike heeft een variatie aan mogelijkheden wat betreft zadelhoogte, verzet, remmen, etc. Zorg ervoor dat je fiets kan gebruiken in plaats van andersom. Een voorbeeld hiervan is, is dat je let op hoe zwaar of licht je fietst, want beide kunnen ervoor zorgen dat je meer energie gebruikt dan nodig.